Vraag me niet de weg...
Homa



E
xpositie's En Live Optreden
Voor info, exposities, live optredens, opdrachten etc neem contact op met:
Freeda © MANAGEMENT Henk Veen
Tel 06-28135247
Mail: kunstschilderhenkveen@chello.nl
 


HENK VEEN EN PROJECT STRAATRAT / SMS ALERT ONZE MOLENWIJK

Protocol / gebruiksaanwijzing Onze (Molen) Wijk - SMS-Alert.
Presentatie Onze (Molen) Wijk - SMS-Alert.


Bestel ook de Kunstverkeersborden uit project SMS ALERT Onze Wijk voor JOU wijk/buurt

De kunstverkeersborden (serie Straatrat©) van het project Onze (Molen)Wijk, gemaakt door kunstenaar Henk Veen is het exclusieve beeld van het project. Deze kunstwerken zijn net als de SMS ALERT, één van de manieren om te communiceren.

Deze reproducties zijn te bestellen voor je eigen wijk of buurt. Het is altijd mogelijk om buiten de bestaande borden een nieuw bord te laten ontwikkelen. Wanneer men interesse heeft, neem dan contact op met Management Henk Veen kunstschilderhenkveen@chello.nl of mobielnr 06-28135247
Hieronder een overzicht wat hiervoor de kosten zijn per stuk of in meervoud, waardoor de prijs goedkoper wordt. Bij afname van:
- 1 exemplaar 220,22 euro per stuk excl 21% btw
- 5 exemplaren 125,36 euro per stuk excl 21% btw
- 10 exemplaren 116,89 euro per stuk excl 21% btw
- 25 exemplaren 100,19 euro per stuk excl 21% btw
- 50 exemplaren 97,11 euro per stuk excl 21% btw
- meer examplaren prijs op aanvraag.
(bovenstaande prijzen zijn voo het jaasr 2013, vraag de prijzen op voor 2014/2015)

De orginele verkeersborden zijn ook te koop en vraag via bovenstaande contactgegevens op welke nog beschikbaar zijn. Of kijk hier en zie welke nog niet verkocht zijn. Hier zijn ook de prijzen en formaten van deze borden terug te vinden.

Let wel, het project SMS ALERT Onze Wijk is gratis over te nemen en wij komen graag uitleggen hoe het project werkt. Wanneer je ook de verkeersborden wil betrekken in dit project, dan heeft alleen kunstenaar Henk Veen de rechten hierop en kan men geen andere kunstenaar hierbij betrekken.






 
Verkeersbord
"Zwart rijden"
Verkeersbord
"Samen staan we sterk"
Verkeersbord
"Denk om uw snelheid"
Verkeersbord
"Ik kom van de straat,
maar ik ben geen Straatrat"
Verkeersbord
"Grofvuil hier"
Verkeersbord
"Vrijplaats"
 




 

Verkeersbord
"Ongehoord Gestoord"

Verkeersbord
"Heb me lief"
Verkeersbord
"Zeiksnor"
Verkeersbord
"Blikkie Trap of lekker voetballen - Keep it Clean"
Verkeersbord
"Geen gezeik in de Molenwijk"
Verkeersbord
"Verboden dubbel
te parkeren"
 



 
Verkeersbord
"Hoeperdepoep staat
op de stoep"

Verkeersbord
"Verboden te hangen"
Verkeersbord
"You blow me away"
Verkeersbord
"Ik ben zat, wie ben jij?"
Verkeersbord
"Beestenboel"
"Poster Straatrat"
 
       
"Poster Pas op zakkenrollers"
Verkeersbord
"Zet je bak in een vak"
Verkeersbord
"Grof is niet tof"
       

Magazine Opportuun Afscheid Herman Bolhaar







SMS ALERT actie: Pas op zakkenrollers, ook een zakkenroller leeft met u mee!

Het project SMS Alert Onze Molenwijk heeft weer een actie neergezet.
Kunstenaar Henk Veen heeft weer een mooi ontwerp gemaakt, waarvan de posters in de meeste winkels opgehangen zijn.
De titel luid: Pas op zakkenrollers, ook een zakkenroller leeft met u mee!
Hiervoor zijn poster en flyers gemaakt, om de bezoekers van het winkelcentrum Molenwijk er op te attenderen dat men op zijn spullen, tassen etc let. Gelukkig gebeurd het dankzij het bestaan van het project en de inzet van de leden en instanties, nog maar zelden, maar je zal maar slachtoffer worden. Let daarom goed op je spullen als je aan het winkelen bent en hou je tas en portemonnee altijd in de hand en niet in je winkelwagentje of in je tas waar je niet altijd oog op hebt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!
Meer informatie te vinden op www.henkveen.nl rubriek "smsalert" of mail naar smsalert@upcmail.nl

Foto: Jos van Zetten

 
 


Breednieuws Plan van Gool: Cameratoezicht in noord


























Expositie Henk Veen - SMS ALERT in Pakhuis de Zwijger

Met een knipoog worden normen en waarden zichtbaar in de verschillende kunstverkeersborden.

Expositie Project SMS ALERT Henk Veen in Pakhuis de Zwijger

Henk Veen, rasechte Amsterdammer, haalt zijn inspiratie uit zijn leven Amsterdam. Hij probeert de gevoelige en dagelijkse, soms komische werkelijkheid, vol liefde en passie in kleur op het doek te zetten. Hij heeft zijn stijl ontwikkeld door de jaren heen en in zijn kunst kan gezien worden als de verwoording van zijn ervaringen.
Wanneer je kijkt naar de schilderijen van vroeger en nu, kan je voelen en zien dat zijn stijl zich ontwikkeld heeft en hij door de jaren heen geleefd heeft in een wervelwind van ervaringen, welke hij prachtig weet te verwoorden in zijn kunst.
Henk Veen heeft al op veel hoogstaande locaties geëxposeerd, waaronder het Louvre Museum in Parijs.

Het project SMS ALERT en de expositie kunstverkeersborden

De Molenwijk in Amsterdam Noord is een wijk met 15 hoogbouw galerijflats, waarin zo’n 3000 bewoners hun thuis hebben. Het is een wijk met een dorps karakter waarin veel bewoners elkaar kennen en spreken. De laatste jaren heeft de grootstedelijke problematiek, ook de Molenwijk bereikt. Zonder een burgerwacht neer te zetten is er een groep gevormd die de problemen niet naast zich willen neer leggen, maar op een positieve manier de neerwaartse trend omturnen tot een positieve ommekeer om veiligheid en leefbaarheid in hun omgeving te vergroten, door hun ogen en oren in te zetten.
Speerpunt van dit project is het in gezamenlijkheid genoemd beeld een halt toe te roepen door o.a. het terugdringen van hufterig gedrag en overlastgevende jongeren en ouderen. De bewoners moeten gestimuleerd worden de algemene normen en waarden weer in acht te nemen het e.e.a. in nauwe samenwerking met de politie.
Bewoner en kunstenaar Henk Veen heeft zijn kunde aangewend om verkeersborden te beschilderen met gedragsregels. Met een knipoog worden normen en waarden zichtbaar door 75 kunstverkeersborden die in de wijk zijn geplaatst.
Door de start met de verkeersborden is ook het initiatief SMS ALERT ontstaan.
SMS Alert is een vrij simpel systeem, waarbij de politie en buurtbewoners snel op de hoogte kunnen worden gebracht van situaties.

Adres: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 181K, 1019 HC Amsterdam

De expositie in Pakhuis de Zwijger is te zien van 1 december 2014 tot 5 januari 2015






Presentatie tijdens VNG Jaarcongres - project SMS Alert Onze (Molen) Wijk

De Vereniging Nederlandse Gemeenten organiseert ieder jaar het VNG-Jaarcongres voor alle burgemeesters, wethouders en raadsleden van Nederland. Voor het congres van 2014 interviewde Jeannine Kooijstra i.s.m. Hollandse Helden ons over ons project SMS Alert Onze (Molen) Wijk. Dit interview werd gepresenteerd door bestuurskundige, politicus en bestuurder Kim Putters. Medepresentatoren minister Plasterk en burgemeester en oud minister Annemarie Jorritsma.


Een korte film over het thema: burgerparticipatie. Deze film gaat over Henk Veen en Freeda, die de verpaupering in hun Amsterdamse Molenwijk een halt toeriepen. Bekijk het filmpje hier!



Opening tentoonstelling kunstverkeersborden Henk Veen Project SMS Alert Onze Wijk

Woensdag 5 februari 2014, om 16.00 uur, zal de opening van de tentoonstelling plaatsvinden in het Stadsdeelhuis Amsterdam Noord, waarbij de kunstverkeersborden van de bekende kunstenaar Henk Veen, het gezicht van het succesvolle project SMS ALERT Onze (Molen) Wijk, worden getoond.

 

Kunstenaar Henk Veen en zijn partner hebben vijf jaar geleden het initiatief genomen, om dit unieke project neer te zetten, het mobiliseren van buurtbewoners en een aantal instanties, te verenigen in een groep 'Onze (Molen) Wijk'. Aanleiding hiervoor was een aantal incidenten en het gevoel dat de kwaliteit van de woon- en leefklimaat in de Molenwijk dreigde af te nemen. De groep trekt gezamenlijk op om het woon- en leefklimaat in de wijk te verbeteren.

Bewoner en kunstenaar Henk Veen heeft zijn kunde aangewend om verkeersborden te beschilderen met gedragsregels. Met een knipoog worden normen en waarden zichtbaar door 60 kunstverkeersborden die in de wijk zijn geplaatst en een attendering van de ogen en oren in de wijk. Door de start met de verkeersborden is het volgende initiatief ontstaan, het sms alert. Nederland kent vanuit de overheid een aantal initiatieven die met SMS-Alert werken. SMS-Alert in de Molenwijk (Amsterdam-Noord) werkt andersom. Burgers organiseren en beheren SMS-Alert zelf en waarschuwen de politie wanneer ze die nodig hebben. Het doel van het project is overlast en criminaliteit een halt toe te roepen en het versterken van sociale cohesie door betrokkenheid, activatie en participatie van bewoners. Dit wordt bereikt door middel van o.a. SMS berichten waarin ‘issues’ in de wijk aan elkaar gedeeld worden. Het project SMS ALERT Onze Molenwijk, draait nu 5 jaar en met zeer groot succes!

Dit project is simpel en effectief en zou in ieder andere buurt of wijk ingezet en gevormd kunnen worden om hierbij ook hun leefbaarheid en veiligheid te vergroten.

SMS-Alert Molenwijk heeft een aantal prijzen gewonnen:
- Theo Fransman medaille in 2013
- De Hein Roethofprijs in 2012
- De Zilveren Pluim Politie in 2011  

Locatie expositie:
Stadsdeelhuis Amsterdam-Noord
Buikslotermeerplein 2000
1025 XL Amsterdam

Voel jij je ook onveilig in jou wijk of buurt en wil je met je medebewoners gezamenlijk ook een veiliger woon- en leefklimaat creëren? Wij nodigen je dan ook uit voor de opening van de tentoonstelling en laat je inlichten over het project, om deze ook in jou buurt of wijk te starten. De tentoonstelling is te zien tot en met 28 februari 2014.




AT5, programma De stelling van Amsterdam: Een verkeersbord versieren voor de kunst moet kunnen, Amsterdam is bekrompen als het gaat om straatkunst. Met in de uitzending: Henk Veen, kunstenaar. Diederik Boomsma, duoraadslid CDA. Selby Gildemacher, kunstenaar.

Bekijk hier het programma of hier op YouTube




NIEUW AMSTERDAM MAGAZINE - SMS ALERT





SMS ALERT Eigen Haard Magazine Gewoon












De aanpak van achterstandswijken in de periode 2008-2012 heeft weinig effect gehad. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau na onderzoek in de zogeheten krachtwijken. Een wijk die geen extra geld en aandacht heeft gekregen maar toch is opgeknapt is de Molenwijk in Amsterdam.Het zijn de bewoners die op eigen kracht de toen nog verpauperde en criminele wijk in Amsterdam-Noord weer leefbaar hebben gemaakt. Henk en Freeda, die zelf al jaren met veel plezier in de Molenwijk wonen, bedachten een uniek SMS alert systeem. Het aantal inbraken is sindsdien drastisch afgenomen in hun buurt en vorig jaar wonnen ze met hun idee zelfs de Hein Roethofprijs. Deze is in 1987 door het ministerie van Justitie in het leven geroepen om bekendheid te geven aan succesvolle projecten die te maken hebben met preventie van criminaliteit.

Bekijk hier de reportage waarin SBS op bezoek is gegaan bij Freeda en Henk! of hier op YouTube



Interview SMS ALERT Alliantie Magazine Buurten







Kinderen krijgen les in de rechtbank - EPJO.nl

Hoe zorg je ervoor dat kinderen op het rechte pad blijven! Elk jaar zijn er duizenden kinderen die voor de rechter moeten komen, omdat ze de wet hebben overtreden. De wijkagent van politie in Diemen bedacht er een plan voor: stuur kinderen een dagje naar de rechtbank.

Nagespeeld
Zo kunnen kinderen zien wat er allemaal fout kan gaan. In de rechtbank wordt een rechtszitting nagespeeld. De overval waar het over gaat is verzonnen. De jongen die voor de rechtbank staat is ooit wel verdachte geweest, maar speelt nu als acteur. Hij wil zo meegeven dat het niet leuk is om voor de rechter te komen.







Confrontatie
Schooljeugd vergaapt zich in de rechtbank aan overvaller in gespeelde strafzaak. Het is doodstil in de rechtzittingszaal van de rechtbank aan de Parnassusweg. Dertig basisschoolkinderen houden hun adem in wanneer overvalverdachte Vincent, begeleid door twee parketwachten en rechter Ronny van de Water de zaal binnenschrijden. Een tot in detal nagespeelde strafzaak toonde de leeringen van een basischool uit Diemen, wat de consequenties zijn wanneer zijn spijbelen, op straat hangen en foute vrienden verkiezen boven het rechte pad van school en een maatschappelijke toekomst. Bijgestaan door Officier van Justieie Alexander van Dam, acteur Peter Faber in de rol van advocaat van zijn client/verdachte, wijkagent en initiatiefnemer Gerard Zwarts. Kunstenaar Henk Veen, onderdeel van dit project als tekenaar in de rechtbank, waarbij de verdachte en de hele zitting door de kunstenaar wordt uitgetekend. Het idee om dit project neer te gaan zetten is ontstaan in oktober 2012 door Henk Boland, directeur bedrijfsvoering Openbaar Ministerie Parnassusweg, i.s.m. de voorzitter van het college van procureurs-generaal Herman Bolhaar en wijkagent Gerard Zwarts. Dit zeer bijzondere project is in nagedachtenis van Henk Boland die onverwachts in december 2012 overleed en vol trots voortgezet en uitgevoerd. Op dit moment zijn er al 2 rechtzittingen geweest, waarbij iedere aanwezige overdonderd is van dit prachtige project. Het project sluit mooi aan op het andere project EPJO wat Gerard Zwarts draait op de basischolen met leerlingen van groep 8. Een mooi verlengstuk van Politie naar Openbaar Ministerie, oftewel, de rechtbank.

You Tube: Jeugdjournaal 24-05-2013 Kinderen krijgen les in de rechtzaal of hier NOS Jeugdjournaal
Foto's en tekeningen hieronder! - Krantenknipsels hier!

Lees meer over het project EPJO hier.


Interview CCV Jaarverslag Project SMS ALERT Onze Molenwijk


Project SMS ALERT Onze (Molen) Wijk in artikel VIVA



































Freeda krijgt Theo Fransman eremedaille 2013

Onder grote belangstelling heeft stadsdeelvoorzitter Rob Post afgelopen vrijdag, 11 januari 2013, zijn nieuwjaarsrede gehouden. Hij gooide het dit jaar over een andere boeg en dat leverde een vermakelijke speech op waarbij af en toe hard werd gelachen. In het kader van de nieuwe Toekomstvisie deed hij namelijk of het 2030 was. Terug in 2013 reikte Abdelhak Belkasmi, voorzitter van de deelraad, aansluitend de Theo Fransman eremedaille uit aan Freeda Verburg voor het project SMS Alert onze (Molen)wijk.

Eremedaille
Na de speech werd traditioneel door de raadsvoorzitter de Theo Fransman eremedaille uitgereikt. Abdelhak Belkasmi roemde het feit dat de winnares dit jaar meerdere keren door verschillende mensen was voorgedragen. Iets dat niet vaak voorkomt. "Deze duizendpoot verdient hem echt voor al het werk dat ze heeft gedaan voor het project SMS Alert onze (Molen)wijk: Freeda Verburg!" Een mooie verrassing voor Freeda, die zelf ook nog iets in petto had. "Als jullie mij verrassen, dan verras ik jullie", lachte ze. En vervolgens overhandigde ze de eerste exemplaren van het verslag dat naar aanleiding van alle overleggen rond het project is gemaakt. Een getekend verslag welteverstaan, door de bekende kunstenaar Henk Veen. "Ik had wel een vermoeden", verklaarde Freeda deze actie. "Maar ik ben ontzettend blij met de aandacht die het project nu weer krijgt. Steeds meer wijken door het hele land pakken de SMS Alert op en ik kan alleen maar zeggen dat het absoluut de moeite loont."

Het stripboekje "Getekend Verslag SMS ALERT Onze Molenwijk, getekend door kunstenaar Henk Veen - eerste editie", is helaas niet meer te bestellen.

Over het Stripboek:
Onze oud-buurtregisseur Gerard Zwarts kwam op 22-03-2009 met de vraag aan coördinator Freeda en kunstenaar Henk Veen, een idee te vormen, om de veiligheid en leefbaarheid in onze wijk de Molenwijk in Amsterdam Noord te vergroten. Diezelfde nacht is het idee geboren om beschilderde verkeersborden, met normen en waarden in kunstvorm met een knipoog, te maken. Deze borden zijn gereproduceerd en geplaatst in de wijk en zo het gezicht geworden van het inmiddels succesvolle project SMS ALERT Onze Molenwijk. Niet lang daarna werd het onderdeel SMS ALERT gevormd en in werking gezet. Het project bleek zo’n succes dat de groep flink uitgroeide. In 2012 heeft dit burgerinitiatief hiervoor de ereprijs Hein Roethofprijs mogen ontvangen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Elke eerste maandag van de maand komen de leden bij elkaar om de situatie in de wijk te bespreken. De besprekingen verlopen niet alleen zeer serieus, maar ook vaak met een grote dosis humor. De bekende kunstschilder en tevens lid, heeft vaak zo zijn eigen kijk op de onderwerpen die besproken worden. Tijdens de maandelijkse vergaderingen zet Veen zijn gedachten en vaak humoristische kijk, op papier door middel van tekeningen. Naast het geschreven verslag, nu het getekende verslag, gebundeld tot een mooie memorie van het succes van het project, de samenwerking met de ledenbewoners en alle instanties die zijn aangesloten.

Met grote dank aan alle leden en oud-leden van het project en de aangesloten instanties, zoals corporatie De Alliantie, Eigen Haard, Politie, Politie meldkamer 112, Groenvoorziening, Stichting Dock, Combiwel, Milieuhandhaving, Straatcoaches, TNT Post, Winkeliers Winkelcentrum Molenwijk, Streetcornerwork, Stadsdeel.

Speciale dank aan motivator Gerard Zwarts - Politie en onze steun Herman Oostwal - De Alliantie en onze grootste fans Voorzitter College van Procureurs-generaal Openbaar Ministerie - Herman Bolhaar, Directeur bedrijfsvoering Openbaar Ministerie - Henk Boland (in memoriam).

Klik voor alle foto's hieronder! - Check het filmpje van de overhandiging hier! - krantenknipsels - Foto Steef Meyknecht




PROJECT SMS ALERT ONZE MOLENWIJK PRACHTIG EVENEMENT



PROJECT SMS ALERT ONZE MOLENWIJK IN SECONDANT MAGAZINE - LEES HIER DE PDF



Amsterdam Museum koopt verkeersborden van kunstenaar Henk Veen

Op 29 oktober 2012 heeft het project SMS Alert uit de Amsterdamse Molenwijk de Hein Roethofprijs 2012 gewonnen. De Molenwijk is gemarkeerd met door Henk Veen beschilderde borden. Twee van deze borden zijn nu opgenomen in de collectie van het Amsterdam Museum

De Hein Roethof prijs (20.000 euro) wordt jaarlijks uitgereikt aan projecten die bijdragen aan het voorkomen van criminaliteit of het bevorderen van sociale veiligheid. Kunstschilder Henk Veen en zijn partner Freeda Verburg zijn de initiatiefnemers en het gezicht van het project. De borden en het project SMS Alert zijn een aansprekend voorbeeld van eigentijds burgerschap, dat ook een van de kernwaarden is van de tentoonstelling Amsterdam DNA in het Amsterdam Museum. De komende jaren zal het museum het project blijven volgen en zo als een vorm van immaterieel erfgoed bewaren in de collectie van de stad.

Bij de overdracht aan het museum was ook Guikje Roethof aanwezig, dochter van de naamgever van de prijs en secretaris van de Amsterdamse kunstraad. Ze roemde de verbondenheid van kunst en veiligheid in de buurt. De overgeschilderde verbodsborden spreken de jongeren in de buurt op een speelse en herkenbare wijze aan op ongewenst gedrag, zoals wildplassen, lawaai en overlast door van wolken hasj- en weedrook. Guikje Roethof suggereerde dat bedrijven en instanties vaker een kunstenaar in zouden moeten huren om problemen in buurten en bij bedrijven aan te pakken.
Op de foto zien we Freeda Verburg, Guikje Roethof, Annemarie de Wildt en Henk Veen met in zijn handen het beeldje behorende bij de Hein Roethof prijs tijdens de overdracht van de borden aan het Amsterdam Museum.




De Molenwijk in Amsterdam Noord is een soort voorloper van de Bijlmer; ruim opgezet en met veel hoge flatgebouwen en met vergelijkbare problemen, zoals verloedering, overlast en toename van criminaliteit. SMS Alert werkt als volgt: als één van de deelnemers iets verdachts ziet in de wijk, worden de overige deelnemers gewaarschuwd via een centrale SMS. Deze SMS activeert iedereen en vaak wordt ook contact opgenomen met de politie. Deze even simpele als effectieve werkwijze loste inmiddels een aantal belangrijke misdrijven op of voorkwam deze. Als het nodig is gaan deelnemers de straat op om slachtoffers te steunen. De SMS Alert is helemaal zelf door de bewoners georganiseerd zonder enige subsidie. De bewoners betalen de geringe kosten van de sms'jes zelf.

Met name op het gebied van overlast is sprake van een aanzienlijke verbetering. Het aantal reparaties als gevolg van vandalisme en vernieling is overduidelijk afgenomen. Actieve participatie van bewoners leidde ertoe dat de politie meerdere verdachten kon aanhouden. Vroegtijdige alarmering door buurtbewoners zorgde tenslotte dat de politie vaker met succes preventief kon opereren. Bewoners voelen duidelijk dat zij het verschil in hun eigen wijk maken. Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum vertelt het verhaal van de stad Amsterdam; over toen, nu en straks. Het Amsterdam Museum beoogt niet alleen een museum over Amsterdam te zijn, maar wil ook het museum van en voor alle Amsterdammers zijn. Jaarlijks ontvangt het Amsterdam Museum, inclusief Museum Willet-Holthuysen, circa 250.000 betalende bezoekers uit binnen- en buitenland. Het Amsterdam Museum wordt ondersteund door de Bank Giro Loterij, de cultuurloterij van Nederland. Amsterdam Museum, Kalverstraat 92, Amsterdam
Dagelijks open: 10.00 – 17.00 uur


Filmpje You Tube Overhandiging verkeersborden Henk Veen Amsterdam Museum of bekijk hem hier.

Zie artikel Amsterdams Museum hier!

Foto's: Jos van Zetten



Amsterdam Museum koopt verkeersborden van kunstenaar Henk Veen

Het Amsterdam Museum heeft twee verkeersborden van de kunstenaar Henk Veen gekocht voor de collectie van het museum. De borden zijn een aansprekend voorbeeld van eigentijds burgerschap maken deel uit van het project 'SMS-Alert Onze (Molen) wijk' uit de Amsterdamse Molenwijk dat vorige week de Hein Roethofprijs 2012 won.

De jury van de prijs roemde de verbondenheid van kunst en veiligheid in de buurt. Henk Veen heeft een aantal verkeersborden beschilderd die op een speelse en herkenbare wijze met name de jongeren in de buurt aanspreken op ongewenst gedrag, zoals wildplassen, lawaai en overlast door van wolken hash- en weedrook. Deze borden staan verspreid door de wijk. Henk en Freeda trekken veel op met de jongeren in Noord, zoals onder andere de rapgroep THC.

De Hein Roethof prijs (20.000 euro) wordt jaarlijks uitgereikt aan projecten die bijdragen aan het voorkomen van criminaliteit of het bevorderen van sociale veiligheid. Het project is in 2010 gestart door kunstschilder Henk Veen en zijn partner Freeda. Op dinsdagmiddag 6 november om 14:30 uur zijn de kunstverkeersborden overhandigd door Henk Veen en Freeda aan het museum.




Amsterdam Museum, Kalverstraat 92, Amsterdam
Dagelijks open: 10.00 – 17.00 uur
Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum vertelt het verhaal van de stad Amsterdam; over toen, nu en straks. Het Amsterdam Museum beoogt niet alleen een museum over Amsterdam te zijn, maar wil ook het museum van en voor alle Amsterdammers zijn. Jaarlijks ontvangt het Amsterdam Museum, inclusief Museum Willet-Holthuysen, circa 250.000 betalende bezoekers uit binnen- en buitenland. Het Amsterdam Museum wordt ondersteund door de Bank Giro Loterij, de cultuurloterij van Nederland.

Foto's: Jos van Zetten - Zie alle krantenknipsels hier!




SMS Alert onze (Molen) wijk winnaar Hein Roethofprijs 2012

Het preventieproject ‘SMS Alert onze (Molen) wijk’ is de winnaar van de Hein Roethofprijs 2012. Dat maakte secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie, mr. J. Demmink, vandaag bekend in Den Haag.

Volgens de jury is het project uit de vijf genomineerde projecten als beste gekozen vanwege 'Het succesvol creëren van participatie en samenwerking, de tastbare resultaten, de ondersteuning van slachtoffers en er is sprake van een echt burgerinitiatief. Het project is volledig vanuit de bewoners en zonder enige subsidie tot stand gekomen.' Tevens het unieke beeld van de kunstverkeersborden van Henk Veen, die met een knipoog de normen en de waarden heeft uitgeschilderd, waarvan 60 stuks in de wijk hangen.

 

De winnaars ontvingen uit handen van secretaris-generaal Demmink een beeldhouwwerkje en een bedrag van 20.000 euro, te besteden aan de preventie van criminaliteit of het bevorderen van sociale veiligheid.

SMS Alert onze (Molen) wijk

De Molenwijk in Amsterdam Noord is een soort voorloper van de Bijlmer, ruim opgezet en met veel hoge flatgebouwen. Als gevolg daarvan kent de wijk een vergelijkbare, maar kleinschaliger, problematiek als in de Bijlmer. In de praktijk betekent dit verloedering, overlast en toename van criminaliteit. Dit gaat ten koste van de leefbaarheid en veiligheid en de daarmee gepaard gaande gevoelens van onveiligheid onder de bewoners.Nederland kent vanuit de overheid een aantal initiatieven die met SMS-alert werken. SMS-alert in de Molenwijk werkt andersom. Burgers organiseren en beheren SMS-alert zelf en waarschuwen de politie als ze die nodig hebben.

Werkwijze

SMS-alert werkt als volgt: als een van de deelnemers iets verdachts ziet in de wijk, worden de overige deelnemers gewaarschuwd via een centrale SMS. Deze SMS activeert iedereen en vaak wordt ook contact opgenomen met de politie. De politie kent dit burgerinitiatief en waardeert het zeer.Deze even simpele als effectieve werkwijze loste inmiddels een aantal belangrijke misdrijven op of voorkwam deze. Als het nodig is gaan deelnemers de straat op om slachtoffers te steunen. Daarnaast overlegt de groep regelmatig over incidenten in de wijk met betrokken professionals. Vanuit dit overleg worden diverse andere activiteiten ontwikkeld om de wijk leefbaar en veilig te maken. De SMS-alert is helemaal zelf door de bewoners georganiseerd zonder enige subsidie. De bewoners betalen de geringe kosten van de sms’jes zelf.

Bewoners maken het verschil in de wijk

Bewoners zien een duidelijke verbetering in de wijk en voelen zich prettiger. Met name op het gebied van overlast is sprake van een aanzienlijke verbetering. De woningbouwvereniging meldt dat het aantal reparaties als gevolg van vandalisme en vernieling overduidelijk is afgenomen. Actieve participatie van bewoners leidde ertoe dat de politie meerdere verdachten kon aanhouden. Vroegtijdige alarmering door buurtbewoners tenslotte zorgde ervoor dat de politie vaker met succes preventief kon opereren. Bewoners voelen duidelijk dat zij het verschil in hun eigen wijk maken.

Hein Roethofprijs

De Hein Roethofprijs is in 1986 ingesteld door het ministerie van Justitie en wordt jaarlijks toegekend aan het beste initiatief in Nederland om criminaliteit te voorkomen of sociale veiligheid te bevorderen. De organisatie is in handen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in Utrecht. Uitzendingen televisie en radio interviews op 29 oktober 2012:

Presentatie Uitreiking winnaar Hein Roethofprijs 2012 SMS ALERT Onze Molenwijk deel1
(slechte kwaliteit beeld, geluid prima)

Presentatie Uitreiking winnaar Hein Roethofprijs 2012 SMS ALERT Onze Molenwijk deel2
(slechte kwaliteit beeld, geluid prima)

Presentatie Uitreiking winnaar Hein Roethofprijs 2012 SMS ALERT Onze Molenwijk deel3 (slechte kwaliteit beeld, geluid prima)

Radio 1 NOS Nieuws - Wie krijgt de Hein Roethofprijs van 2012

NOS Journaal Hein Roethofprijs 2012 voor SMS ALERT Onze Molenwijk

SBS Hart van Nederland SMS ALERT Onze Molenwijk Winnaar Hein Roethofprijs 2012

RTL Nieuws SMS ALERT Onze Molenwijk Winnaar Hein Roethofprijs 2012

WNL Vandaag de Dag SMS ALERT Onze Molenwijk Winnaar Hein Roethofprijs 2012

Interview Radio5 SMS ALERT Onze Molenwijk Hein Roethofprijs 2012 deel1

AT5 programma 020 bureau SMS ALERT Onze Molenwijk winnaar Hein Roethofprijs

Alle krantenartikelen worden hier geplaatst in het overzicht!


Foto's: Jos van Zetten, Auke Pluim, Liesbeth Dingemans, Sanne Paul.

Krantenknipsels:
 


Vijf projecten genomineerd voor Hein Roethofprijs 2012

Vijf projecten die bijdragen aan het voorkomen van criminaliteit of het bevorderen van sociale veiligheid zijn genomineerd voor de Hein Roethofprijs 2012. Dat maakte de jury van de Hein Roethofprijs vandaag bekend. De genomineerde projecten zijn: ‘Waak voor Inbraak’ uit Noord-Limburg, de ‘Overdinkel Generator’ uit Overdinkel, ‘Samen meer heterDAADkracht’ uit Den Haag, ‘Voorlichtingsestafette Senioren’ uit Amsterdam en ‘SMS Alert onze (Molen) wijk’ uit Amsterdam. De genomineerde projecten ontvangen elk een bedrag van 5.000 euro. De Hein Roethofprijs is de jaarlijkse prijs voor het beste initiatief in Nederland om criminaliteit te voorkomen of sociale veiligheid te bevorderen. De prijs wordt georganiseerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in Utrecht. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie reikt de prijs, die bestaat uit 20.000 euro en een beeldhouwwerkje, op 29 oktober 2012 in Den Haag uit. Het is de zesentwintigste keer dat de prijs wordt uitgereikt. Een korte beschrijving van de vijf genomineerde projecten:

- SMS Alert onze (Molen) wijk’ uit Amsterdam (project Henk Veen)
- Waak voor Inbraak’ uit Noord-Limburg
- de ‘Overdinkel Generator’ uit Overdinkel
- Samen meer heterDAADkracht’ uit Den Haag
- Voorlichtingsestafette Senioren’ uit Amsterdam

SMS Alert onze (Molen) wijk De Molenwijk in Amsterdam Noord is een soort voorloper van de Bijlmer; ruim opgezet en met veel hoge flatgebouwen. Als gevolg daarvan kent de wijk een vergelijkbare, maar kleinschaliger, problematiek als in de Bijlmer. In de praktijk betekent dit verloedering, overlast en toename van criminaliteit. Dit gaat ten koste van de leefbaarheid en veiligheid en de daarmee gepaard gaande gevoelens van onveiligheid onder de bewoners.Inmiddels kent Nederland vanuit de overheid een aantal initiatieven die met SMS-alert werken. SMS-alert in de Molenwijk werkt andersom. Burgers organiseren en beheren SMS-alert zelf en waarschuwen de politie als ze die nodig hebben. SMS-alert werkt als volgt: als een van de deelnemers iets verdachts ziet in de wijk, worden de overige deelnemers gewaarschuwd via een centrale SMS. Deze SMS activeert iedereen en vaak wordt ook contact opgenomen met de politie. De politie kent dit burgerinitiatief en waardeert dit zeer. Deze even simpele als effectieve werkwijze loste inmiddels een aantal belangrijke misdrijven op of voorkwam deze. Als het nodig is gaan deelnemers de straat op om slachtoffers te steunen. Daarnaast overlegt de groep regelmatig over incidenten in de wijk met betrokken professionals. Vanuit dit overleg worden diverse andere activiteiten ontwikkeld om de wijk leefbaar en veilig te maken. De SMS-alert is helemaal zelf door de bewoners georganiseerd zonder enige subsidie. De bewoners betalen de geringe kosten van de Sms’jes zelf.Bewoners zien een duidelijke verbetering in de wijk en voelen zich prettiger. Met name op het gebied van overlast is sprake van een aanzienlijke verbetering. De woningbouwvereniging meldt dat het aantal reparaties als gevolg van vandalisme en vernieling overduidelijk is afgenomen. Actieve participatie van bewoners leidde ertoe dat de politie meerdere verdachten kon aanhouden. Vroegtijdige alarmering door buurtbewoners tenslotte zorgde ervoor dat de politie vaker met succes preventief kon opereren. Bewoners voelen duidelijk dat zij het verschil in hun eigen wijk maken.

Uitzendingen televisie en radio interviews op 29 oktober 2012:

Presentatie Uitreiking winnaar Hein Roethofprijs 2012 SMS ALERT Onze Molenwijk deel1
(slechte kwaliteit beeld, geluid prima)

Presentatie Uitreiking winnaar Hein Roethofprijs 2012 SMS ALERT Onze Molenwijk deel2
(slechte kwaliteit beeld, geluid prima)

Presentatie Uitreiking winnaar Hein Roethofprijs 2012 SMS ALERT Onze Molenwijk deel3 (slechte kwaliteit beeld, geluid prima)

Radio 1 NOS Nieuws - Wie krijgt de Hein Roethofprijs van 2012

NOS Journaal Hein Roethofprijs 2012 voor SMS ALERT Onze Molenwijk

SBS Hart van Nederland SMS ALERT Onze Molenwijk Winnaar Hein Roethofprijs 2012

RTL Nieuws SMS ALERT Onze Molenwijk Winnaar Hein Roethofprijs 2012

WNL Vandaag de Dag SMS ALERT Onze Molenwijk Winnaar Hein Roethofprijs 2012

Interview Radio5 SMS ALERT Onze Molenwijk Hein Roethofprijs 2012 deel1

Alle krantenartikelen worden hier geplaatst in het overzicht!





























Volkskrant - De opspoorburger doet het goed - SMS ALERT




Meer krantenartikelen m.b.t. nominatie Hein Roethofprijs 2012:

Interview Herman Bolhaar - spreekt over ons project Onze Molenwijk SMS ALERT


Interview Herman Bolhaar - spreekt over Henk Veen



Project Onze Molenwijk SMS Alert ontvangt zilveren pluim Politie

BETROKKEN BURGERS PROJECT ONZE MOLENWIJK SMS ALERT GEËERD MET ZILVEREN PLUIM
Henk Veen en Freeda, oprichters van het project Onze (Molen) Wijk SMS ALERT, kregen woensdag 26 oktober 2011, tijdens het afscheid van onze buurtregisseur, de zilveren pluim uitgereikt. Buurtregisseur Gerard Zwarts reikte dit nieuwe symbool voor oplettendheid uit aan Henk en Freeda, welke het zeer succesvolle project hebben neergezet. Het project draait nu ruim 2,5 jaar met groot succes in de Molenwijk. “Ik ben trots dat wij samen het project hebben kunnen neerzetten en de Molenwijkers vechten voor hun wijk, Onze Wijk! Molenwijkers zijn uniek in hun soort, eigenwijs en doelgericht. De samenwerking tussen diverse instanties en de resultaten zijn helemaal geweldig. Trots dat ik jullie buurtregisseur heb mogen zijn,”  verteld Gerard Zwarts van Politie. Onze Molenwijk SMS ALERT
De leden die in de groep zitten zijn niet zichtbaar voor de Molenwijkers. Zij zijn de ogen en de oren van de wijk (geen burgerwacht!) in heel veel opzichten. Van communicatie met elkaar (jong en oud) tot overvallen en inbraken, hebben zij er voor gezorgd dat er weer grip terug is op de wijk.  Vele bewoners kennen wel de kunstverkeersborden van kunstenaar Henk Veen in de wijk, welke een knipoog is naar de normen en waarden, communiceren met elkaar. Van deze borden hangen er 60 stuks in de wijk met 15 verschillende afbeeldingen. Achter de borden schuilt een heel netwerk van bewoners en intanties en bedrijven die met elkaar contacten en zorgen voor een betere leefomgeving en veiligheid in de Molenwijk. Een aantal wijken buiten onze wijk zijn bijzonder geintereseerd in het concept en zal binnenkort als een olievlek uitbreiden, om ook elders dit project neer te zetten.
De coordinator verteld: “Het is niet zo dat je alles kan voorkomen, maar spelen vaak wel een grote rol in het oplossen van zaken. Criminaliteit heb je overal, ook bij ons in de wijk. Dit is door ons alert wel drastisch verlaagd. De communicatie is enorm gestegen. Ondanks wat er de afgelopen twee wekenis gebeurd, men moppert wel, logisch, maar als je ze op de man afvraagd of ze zich veilig voelen in de wijk, kan iedereen dat beamen. Deze zilveren pluim is een kroon op ons werk, op alle inzet die wij doen en communiceren met elkaar en instanties, waaronder de Politie. Wat onmogelijk leek is mogelijk gemaakt, de rollen zijn omgedraaid en maakt dat wij een fantastische communicatie hebben met elkaar.” Vol trots neemt ze het eervolle beeldje onder luid applaus van alle leden en genodigden in ontvangst van de buurtreggiseur Zwarts die per 1 januari 2012 plaats maakt voor zijn collega buurtreggisseur Edwin Munier. Inmiddels wordt de nieuwe buurtreggiseur al druk ingewerkt. “Wij willen tenslotte dat hij klaargestoomd is en ingeburgerd in ons project.” Munier is bijzonder enthousiast over ons project en heeft er zin in om straks onze wijk te kunnen dienen.Zilveren pluim
De pluim is een verzilverd kleinood, in het leven geroepen om te onderstrepen dat iedereen op zijn of haar eigen manier kan bijdragen aan een omgeving waarin mensen op een prettige en veilige manier kunnen samenleven. De betrokkenheid van burgers bij hun eigen veiligheid én die van hun omgeving is helaas nog niet altijd vanzelfsprekend. Met de pluim laat de politie haar dank en waardering blijken aan burgers die op dat gebied een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd.

Kijk voor meer informatie over het project Onze Molenwijk SMS Alert hier!






















Maak Noord veiliger op een slimme manier

De leden van het project Onze (Molen) Wijk, is gevraagd om hun project SMS ALERT uit te komen leggen bij de Raadsvergadering van 21 september 2011 bij de Burgeravond met als thema "Veiligheid en Sociale Cohesie." Onder veel enthousiasme, veel vragen omtrent ons project en luid applaus, werd het sucsesvolle project wat al twee jaar als een huis staat in de Molenwijk uitgelegd. Meer info? Mail dan naar smsalert@upcmail.nl







Metronieuws: Geen gezeik meer in de Molenwijk

Geschreven door journalist Joost van der Wegen en fotograaf Yvonne Witte voor krant Metro.




Burgemeester krijgt kunstverkeersbord overhandigd

De SMS Alert is gevraagd om op 15 februari en 10 maart 2011 het project SMS Alert Onze (Molen) wijk te vertegenwoordigen tijdens de conferentie Burgerschap Centrale Stad Amsterdam. Tijdens deze avondconferentie, op 10 maar 2011, was ook de burgemeester Eberhart van der Laan aanwezig. Vol enthousiasme wist de burgemeester te vertellen dat hij volledig op de hoogte is van ons unieke en succesvolle project. Om natuurlijk de Gouden Driehoek compleet te maken, hebben wij een verkeersbord met de titel "Ik kom van de Straat, maar ik ben geen Straatrat" overhandigd aan de burgemeester. Blij verrast en stimulerende woorden over ons werk heeft hij het bord aangenomen. Het feit dat de Gouden Driehoek van ons project weet en stimuleert en promoot, is dit voor ons een enorme stimulans om door te gaan met het succes wat wij neergezet hebben de afgelopen 2 jaar.


Bolhaar groot fan van onze SMS Alert en de kunstborden

Herman Bolhaar, Hoofofficier van Justitie in Amsterdam, wordt vanaf 1 april 2011 de hoogste baas van het Openbaar Ministerie.

Trots zijn wij, om te zien, met het interview van AT5, dat Bolhaar ons bord van het project SMS Alert Onze Molenwijk, als trofee aan zijn muur heeft hangen van zijn kantoor. Meerdere malen hebben wij het hem contact gehad over ons unieke project, waarbij hij ook tijdens onze vergaderingen aanwezig was, welke hij enorm steunt en waardeert. Hij werkt graag met ons samen en luistert aandachtig naar onze ideeen omtrent veiligheid.
Een enorm compliment, zowel zijn steun als dat hij het bord, gemaakt door kunstenaar Henk Veen, met trots aan de wand hangt.


Workshop SMS Alert Buurtalliantie Fokker Terminal Den Haag

Bewonersinitiatieven voor een veilige buurt

In sommige wijken nemen bewoners het initiatief om te voorkomen dat de wijk verloedert. Door hangjongeren bewust te maken van de overlast die zij veroorzaken en andere bewoners in hun verantwoordelijkheid te stimuleren creeren zij respect op straat en een nette prettige wijk. SMS Alert in de Amsterdamse Molenwijk is een team van bewoners en diverse instanties, waaronder politie, buurtreggisseur en de Molenmeester van woningcorporatie De Alliantie. Maak kennis met deze burgerinitiatieven en leer over hun aanpak en successen.


reacties - foto's












Interview AT5 Buurt project SMS Alert & Henk Veen

AT5 is begonnen met een nieuw programma: BUURT!. Daarin is te zien wat er speelt en gebeurt in de wijken en buurten in de stad. Ook is er aandacht voor hoe bewoners zich inzetten om hun buurt te verbeteren. De redactie bestaat uit zeven laatstejaarsstudenten van de opleiding Media- en Informatiemanagement van de Hogeschool van Amsterdam. BUURT! is een project van AT5 en de Gemeente Amsterdam.

Speciaal voor dit programma heeft het programma Buurt afgelopen maandag opnames gemaakt van het speciale project "SMS ALERT Onze Molenwijk" afgelopen maandag, 4 oktober 2010. Hiervoor zijn diverse Molenwijk bewoners en onze buurtreggisseur Gerard Zwarts en onze Molenmeester Herman Oostwal en kunstenaar
Henk Veen (welke de kunstzinnige verkeersborden heeft gemaakt voor dit project) geinterviewd. De uitzending is aanstaande vrijdag te zien om 18:45, 21:00, 23:05 en 24:00 uur. Het programma is ook terug te zien op www.at5.nl/tv/buurt

reacties











Start project en SMS-Alert onze Molenwijk en onthulling verkeersborden Henk Veen

Op zaterdag 16 januari 2010 is in de Molenwijk in Amsterdam Noord het project Onze (Molen) wijk van start gegaan. Tevens zijn de kunstzinnige verkeersborden, gemaakt door de bekende kunstschilder Henk Veen, onthuld door Stadsdeelvoorzitter Rob Post en wethouder Chris de Wild-Propitius van Stadsdeel Amsterdam Noord. Bij de onthulling was ook de speciale gast, hoofdcommissaris Bernard Welten aanwezig, welke zeer enthousiast is over het gehele project, waar de bewoners ook een eigen SMS-Alert hebben. Het bijzondere project in zijn geheel is door iedereen onder luid applaus en enthousiasme ontvangen. Al vanaf april 2009 is het project gestart door een groep bewoners, welke in deze maanden al een groot aantal successen heeft geboekt m.b.t. criminaliteit en steeds meer bewoners zich voor aanmelden.

SMS-Alert
Concrete initiatieven zoals een lokaal sms-alarm voor signalering en melding van overlast, vernieling en ongewenst gedrag, invoeren van wijkregels, het stimuleren dat bewoners elkaar weer aanspreken op ongewenst gedrag en het voeren van een campagne gericht op het in acht nemen van algemene normen en waarden. Simpel gezegd is het de bedoeling is om te voorkomen dat de wijk gaat verloederen, de hangjongeren bewust te maken, de bewoners te stimuleren om medebewoners en hangjongeren durven aan te spreken, op de straten respect naar elkaar te hebben en de wijk prettig en netjes te houden. Tevens gegevens te verzamelen voor verder onderzoek.
Zodra er een incident gebeurd in de wijk, wordt direct de SMS-Alert in werking gesteld, waarbij onder de leden van de SMS-Alert een spoedbericht uitgaat. Deze gaat ook naar o.a. de politie die zijn hoognodige gegevens uithaalt om sneller onderzoek te kunnen doen naar bijvoorbeeld een overval, inbraak, vernieling enz. Wanneer de sms-alert uitgestuurd wordt, zorgen deze leden direct op straat of balkon uit te kijken naar verdachte omstandigheden en of personen, die te maken hebben met het voorval.
Ook rondom de plek des onheils wordt vaak vooraf al iets verdachts opgemerkt waarbij je op dat moment niet bewust van bent dat daar een vervelend vervolg achteraan komt. Ook deze gegevens zijn ontzettend belangrijk. Let wel, het is absoluut geen burgerwacht, de bewoners zijn slechts de ogen en oren van de wijk, met de bedoeling om de wijk veiliger te maken, met groot succes!

You Tube filmpjes van de onthulling van het project en de verkeersborden, het muziekspektakel:

Filmpje 1: Project Onze Molenwijk Rocks THC, Dave Dekker (Ciske de Rat jr) & Henk Veen
Filmpje 2: Onze Molenwijk Dave Dekker Ciske Jr Henk Veen - Laat me niet alleen
Filmpje 3: Onze Molenwijk Rocks THC De Straat Is Mijn Vader
Filmpje 4: Onze Molenwijk DTuniz & RTS 1
Filmpje 5: Onze Molenwijk DTuniz & RTS 2
Filmpje 6: Bellissima: Noord veranderd door Jose Vincente: Bordenactie tegen criminaliteit in de Molenwijk
Filmpje 7: Interview door Jose Vincente Bellissima

De verkeersborden kunnen ook besteld worden. Hieronder een overzicht wat hiervoor de kosten zijn per stuk of in meervoud, waardoor de prijs goedkoper wordt. Bij afname van:
- 1 exemplaar 200 euro incl 19%btw
- 5 exemplaren 117,81 euro per stuk incl 19%btw
- 10 exemplaren 112,10 euro incl 19%btw
- 60 exemplaren 87,02 euro incl 19%btw
- meer examplaren prijs op aanvraag

reacties



Krantenknipsels:

Onthulling Project Onze (Molen) Wijk en de verkeersborden Henk Veen en muziekspektakel:
Foto's Jos van Zetten en Freeda







Henk Veen & het project Onze (Molen) wijk in de Molenwijk Amsterdam Noord

De kunstenaar Henk Veen is gevraagd door de Politie Klimopweg, Amsterdam, om mee te werken aan het project Onze (Molen) wijk (Samen Staan We Sterk), waar bewoners en instanties mee bezig zijn, in de wijk Molenwijk in Amsterdam Noord.

Naar aanleiding van een aantal incidenten en het beeld dat de kwaliteit van de woon/ en leefklimaat in de Molenwijk afneemt, hebben een grote groep bewoners uit de Molenwijk en een aantal instanties, zich verenigd in een groep `Onze (Molen) wijk.` Deze groep wil gezamenlijk optrekken om het woon- en leefklimaat n de wijk te verbeteren. Sfeerpunten zijn een halt toeroepen aan hufterig gedrag, het terugdringen van jongerenoverlast en medebewoners stimuleren algemene normen en waarden weer in acht te nemen.
Concrete initiatieven zoals een lokaal sms-alarm voor signalering en melding van overlast, vernieling en ongewenst gedrag, invoeren van wijkregels, het stimuleren dat bewoners elkaar weer aanspreken op ongewenst gedrag en het voeren van een campagne gericht op het in acht nemen van algemene normen en waarden. Simpel gezegd is het de bedoeling is om te voorkomen dat de wijk gaat verloederen, de hangjongeren bewust te maken, de bewoners te stimuleren om hangjongeren durven aan te spreken, op de straten respect naar elkaar te hebben en de wijk prettig en netjes te houden.

Het project SMS-Alert in onze wijk, is opgezet door een aantal initatiefnemers van onze wijk. Klik hier voor de protocol / gebruiksaanwijzing van het SMS-Alert. of mail naar smsalert@upcmail.nl

Bij dit project zijn vele bewoners en instanties die ondersteuning bieden aan het project, betrokken, zoals Politie Amsterdam Amstelland, Buurtregisseurs Gerard Zwarts en Geert Peters Klimopweg, Stadsdeel Amsterdam Noord, Molenmeester Herman Oostwal, Woningcorporatie Alliantie en Eigen Haard, Isa Beveiliging, Straatcoaches, Stichting Dock, Stadsdeelwerken, Streetcornerwork, Solid en Stichting Welsaen. Een grote hoeveelheid instanties, die de wijk leefbaar willen houden, de koppen bij elkaar hebben gestoken en een positieve wending te willen geven. Ieder voert zijn eigen functie uit in het geheel. Een prachtig streven waar Henk Veen graag op zijn manier een steentje aan wil bijdragen.

Na even brainstormen kwam hij op het idee om oude verkeersborden weer nieuw leven in te blazen en zijn gedachten hierover in de vorm van kunst met verf neer te zetten. Het project is nog in een beginstadium, maar zal heel snel vorm gegeven worden. Voor het project worden flyers en posters gemaakt om de bewoners en ook de hangjongeren er op te attenderen met een positieve invalshoek, vrolijke, kunstzinnige manier met een knipoog, om met beter elkaar om te gaan. Hiervoor heeft Henk de collectie "Straatrat" gelanceerd en is met luid applaus zeer enthousiast ontvangen door alle betrokken partijen. In de afgelopen tijd heeft Henk 15 verkeersborden met verschillende boodschappen gepimpt, waar een reproductie van gemaakt wordt van 60 stuks in totaal. Deze worden neergezet in de wijk op palen, muren en speelveldjes enz. Zie hieronder het resultaat van de unieke collectie.

Op zaterdag 16 januari 2010 vindt de aftrap plaats met de officiele ingebruikneming van de kunstzinnige borden route van Henk Veen in de Molenwijk in Amsterdam Noord.

Programma van zaterdag 16 januari 2010:
15:00 t/m 16:30 uur:
Jeugdprogramma in het Molenhuis
16:00 t/m 17:15 uur: Officiële aftrap project "Onze (Molen)wijk" in de gymzaal van de openbare basisschool
“De Krijtmolen”. Onthulling door Henk Veen, stadsdeelvoorzitter Rob Post en wethouder Chris de Wild-Propitius. Aansluitend rondtour door de wijk langs de kunstzinnige verkeersbordenroute en ontmoeting voor alle Molenwijk-bewoners in het Molenhuis.
17:30 t/m 20:00 uur: Bar open in het Molenhuis
17:15 t/m 22:00 uur: Muziekfestijn in de gymzaal van de openbare basisschool “De Krijtmolen”, geopend met special guest.

Voor het muziekspectakel Hood Love - Samen Staan We Sterk, staan de volgende artiesten in de muzikale planning: Host UZI

  • Special guest Rocks THC 'D Tuniz & Ace THC Mitta & Spanker Boss Energic Windkracht 13 RTS Uzi
  • Yung C

Verder kan iedereen genieten van hapjes en drankjes.

Iedereen is van harte welkom!! - reacties

Verkeersborden in de wijk Molenwijk:
Met dank aan de Molenmeester Herman Oostwal Alliantie en Stadsdeelwerken Noord, welke borden hebben ingehangen.



Expo Straatrat op Korpsparade Politie

Henk Veen is gevraagd door buurtregisseur Gerard Zwarts om zijn collectie verkeersborden Straatrat, te exposeren tijdens de Politie Korpsparade 2009 in Amsterdam. De verkeersbprden zijn met veel enthousiatme ontvangen en vinden het een prachtige kunstvorm om de wijk op te fleuren en de bewoner, jongeren en bezoekers van de wijk op een positieve manier fatsoen bij te brengen en de wijk leefbaarder te maken.
Op de laatste dag zal Henk Veen een werk live painten. Hieronder de foto's van de expo tijdens de Korpsparade.





Voor info, exposities, live optredens, opdrachten etc
neem contact op met:

FREEDA @ MANAGEMENT Henk Veen
Tel +31 628135247
Mail: kunstschilderhenkveen@chello.nl