Vraag me niet de weg...
Homa



E
xpositie's En Live Optreden
Voor info, exposities, live optredens, opdrachten etc neem contact op met:
Freeda © MANAGEMENT Henk Veen
Tel 06-28135247
Mail: kunstschilderhenkveen@chello.nl
 


HENK VEEN & AMSTERDAMS MUSEUM


Tentoonstelling Amsterdam Museum - Johan en ik

Johan Cruijff vierde op 25 april 2012 zijn 65ste verjaardag. Aanleiding voor het Amsterdam Museum om mensen, die een persoonlijke ontmoeting met deze grote voetballegende hebben gehad, te vragen hun herinneringen met ons te delen. Sindsdien zijn talloze verhalen op de website van het museum binnen gestroomd, meestal voorzien van een foto waarop de ontmoeting is vastgelegd. Met deze verhalen stelt het Amsterdam Museum nu een speciale tentoonstelling samen: Johan & ik. Deze tentoonstelling zal op op 7 december worden geopend. Daarnaast zal een aantal trofeeën uit de privécollectie van Johan Cruijff worden getoond.

Beroemdste Amsterdammer
Hij is waarschijnlijk de bekendste Amsterdammer op aarde. Sinds het begin van zijn professionele carrière, in 1964, zijn ontelbare fans met hem op de foto geweest. In Amsterdam, in Barcelona, waar ook ter wereld. Of het nu is op een bijeenkomst van de Cruyff Foundation, of zomaar ergens op straat, er is altijd wel iemand die een camera tevoorschijn haalt met een verlegen "Zou u misschien heel even...". Bijna altijd is het antwoord ja, want, zoals Cruijff het zelf zegt, "dat hoort bij het idool zijn". Sommige fans hadden er jaren voor nodig om de moed bij elkaar te rapen om op hem af te stappen, anderen liepen hem zomaar ergens tegen het lijf, totaal onverwacht.

Bij iedere ontmoeting hoort een persoonlijk verhaal. Die verhalen staan centraal in Johan & ik. Een ontmoeting met Johan Cruijff is iets dat je nooit vergeet. "Da’s logisch." Het zijn ontroerende en verrassende verhalen van jeugdvrienden, jonge en oude fans en bekende Nederlanders. Elk verhaal schetst een unieke herinnering, belevenis en sentiment. De verhalen met bijbehorende foto’s, filmpjes en/of objecten laten zien hoe bijzonder de persoon Johan Cruijff is voor iedereen die hem ooit heeft ontmoet.

Johan & ik is vanaf 7 december 2012 tot en met 12 mei 2013 te zien in het Amsterdam Museum. Lees hier meer over de tentoonstelling en de verhalen over Johan Cruijff.

Gemaakt door Henk Veen en Johan Cruijff

Je moet het samen doen - Johan Cruijff en Henk Veen schilderen voor het goede doel

In 2009 schilderde kunstschilder Henk Veen een aantal weken lang diverse doeken met bekende Nederlanders. Na afloop werden alle doeken geveild en ging de opbrengst naar de Cruyff Foundation. Ook Johan Cruijff was assistent van de schilder.

Henk Veen keek als kind zijnde al vol bewondering naar Cruijffie. Als rasechte Amsterdammers was het een feest om naar Cruijff en Ajax te kijken. Extra speciaal als jaren later Henk de kans krijgt om Cruijffie even voor zichzelf te hebben.

Johan Cruijff samen met Henk Veen aan het schilderen in het bijzijn van veel pers.
Johan druk aan het praten, maar wel vol gedrevenheid aan het werk.
Op het doek komt Cruijff zelf te staan, en drie Amsterdamse witte kruizen. Henk VEen geeft aanwijzingen en tips voor een aantal trucjes. Even staat de wereld stil en is het alleen Henk en Johan en hun doek. Als het schilderij klaar is zegt Johan: "Dank je wel voor zoiets moois".
Na afloop tonen beide AMsterdammers het doek voor de pers.
Nogmaals bedankt Johan Henk voor de bijzondere middag. In het gastenboek laat Johan nog een reactie achter voor Henk:

"Ik was in dit geval een goede assistent, van een schilder die past zoals ik denk!
Bedankt!! JOHAN CRUIJFF."

Lees het stuk ook hier!



Amsterdam Museum koopt verkeersborden van kunstenaar Henk Veen

Op 29 oktober 2012 heeft het project SMS Alert uit de Amsterdamse Molenwijk de Hein Roethofprijs 2012 gewonnen. De Molenwijk is gemarkeerd met door Henk Veen beschilderde borden. Twee van deze borden zijn nu opgenomen in de collectie van het Amsterdam Museum

De Hein Roethof prijs (20.000 euro) wordt jaarlijks uitgereikt aan projecten die bijdragen aan het voorkomen van criminaliteit of het bevorderen van sociale veiligheid. Kunstschilder Henk Veen en zijn partner Freeda Verburg zijn de initiatiefnemers en het gezicht van het project. De borden en het project SMS Alert zijn een aansprekend voorbeeld van eigentijds burgerschap, dat ook een van de kernwaarden is van de tentoonstelling Amsterdam DNA in het Amsterdam Museum. De komende jaren zal het museum het project blijven volgen en zo als een vorm van immaterieel erfgoed bewaren in de collectie van de stad.

Bij de overdracht aan het museum was ook Guikje Roethof aanwezig, dochter van de naamgever van de prijs en secretaris van de Amsterdamse kunstraad. Ze roemde de verbondenheid van kunst en veiligheid in de buurt. De overgeschilderde verbodsborden spreken de jongeren in de buurt op een speelse en herkenbare wijze aan op ongewenst gedrag, zoals wildplassen, lawaai en overlast door van wolken hasj- en weedrook. Guikje Roethof suggereerde dat bedrijven en instanties vaker een kunstenaar in zouden moeten huren om problemen in buurten en bij bedrijven aan te pakken.
Op de foto zien we Freeda Verburg, Guikje Roethof, Annemarie de Wildt en Henk Veen met in zijn handen het beeldje behorende bij de Hein Roethof prijs tijdens de overdracht van de borden aan het Amsterdam Museum.




De Molenwijk in Amsterdam Noord is een soort voorloper van de Bijlmer; ruim opgezet en met veel hoge flatgebouwen en met vergelijkbare problemen, zoals verloedering, overlast en toename van criminaliteit. SMS Alert werkt als volgt: als één van de deelnemers iets verdachts ziet in de wijk, worden de overige deelnemers gewaarschuwd via een centrale SMS. Deze SMS activeert iedereen en vaak wordt ook contact opgenomen met de politie. Deze even simpele als effectieve werkwijze loste inmiddels een aantal belangrijke misdrijven op of voorkwam deze. Als het nodig is gaan deelnemers de straat op om slachtoffers te steunen. De SMS Alert is helemaal zelf door de bewoners georganiseerd zonder enige subsidie. De bewoners betalen de geringe kosten van de sms'jes zelf.

Met name op het gebied van overlast is sprake van een aanzienlijke verbetering. Het aantal reparaties als gevolg van vandalisme en vernieling is overduidelijk afgenomen. Actieve participatie van bewoners leidde ertoe dat de politie meerdere verdachten kon aanhouden. Vroegtijdige alarmering door buurtbewoners zorgde tenslotte dat de politie vaker met succes preventief kon opereren. Bewoners voelen duidelijk dat zij het verschil in hun eigen wijk maken.

Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum vertelt het verhaal van de stad Amsterdam; over toen, nu en straks. Het Amsterdam Museum beoogt niet alleen een museum over Amsterdam te zijn, maar wil ook het museum van en voor alle Amsterdammers zijn. Jaarlijks ontvangt het Amsterdam Museum, inclusief Museum Willet-Holthuysen, circa 250.000 betalende bezoekers uit binnen- en buitenland. Het Amsterdam Museum wordt ondersteund door de Bank Giro Loterij, de cultuurloterij van Nederland. Amsterdam Museum, Kalverstraat 92, Amsterdam
Dagelijks open: 10.00 – 17.00 uur


Filmpje You Tube Overhandiging verkeersborden Henk Veen Amsterdam Museum of bekijk hem hier.

Zie artikel Amsterdams Museum hier!

Foto's: Jos van Zetten




Amsterdam Museum koopt verkeersborden van kunstenaar Henk Veen

Het Amsterdam Museum heeft twee verkeersborden van de kunstenaar Henk Veen gekocht voor de collectie van het museum. De borden zijn een aansprekend voorbeeld van eigentijds burgerschap maken deel uit van het project 'SMS-Alert Onze (Molen) wijk' uit de Amsterdamse Molenwijk dat vorige week de Hein Roethofprijs 2012 won.

De jury van de prijs roemde de verbondenheid van kunst en veiligheid in de buurt. Henk Veen heeft een aantal verkeersborden beschilderd die op een speelse en herkenbare wijze met name de jongeren in de buurt aanspreken op ongewenst gedrag, zoals wildplassen, lawaai en overlast door van wolken hash- en weedrook. Deze borden staan verspreid door de wijk. Henk en Freeda trekken veel op met de jongeren in Noord, zoals onder andere de rapgroep THC.

De Hein Roethof prijs (20.000 euro) wordt jaarlijks uitgereikt aan projecten die bijdragen aan het voorkomen van criminaliteit of het bevorderen van sociale veiligheid. Het project is in 2010 gestart door kunstschilder Henk Veen en zijn partner Freeda. Op dinsdagmiddag 6 november om 14:30 uur zijn de kunstverkeersborden overhandigd door Henk Veen en Freeda aan het museum.




Amsterdam Museum, Kalverstraat 92, Amsterdam
Dagelijks open: 10.00 – 17.00 uur

Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum vertelt het verhaal van de stad Amsterdam; over toen, nu en straks. Het Amsterdam Museum beoogt niet alleen een museum over Amsterdam te zijn, maar wil ook het museum van en voor alle Amsterdammers zijn. Jaarlijks ontvangt het Amsterdam Museum, inclusief Museum Willet-Holthuysen, circa 250.000 betalende bezoekers uit binnen- en buitenland. Het Amsterdam Museum wordt ondersteund door de Bank Giro Loterij, de cultuurloterij van Nederland.

Filmpje You Tube Overhandiging verkeersborden Henk Veen Amsterdam Museum of bekijk hem hier.

Foto's: Jos van Zetten




Voor info, exposities, live optredens, opdrachten etc
neem contact op met:

FREEDA @ MANAGEMENT Henk Veen
Tel +31 (0) 628135247
Mail: kunstschilderhenkveen@chello.nl